Mulago hospital Kampala /Oeganda

De special Care Baby Unit in het Mulago hospital is gevestigd in de hoofdstad Kampala in Oeganda.
Hier bevindt zich de enige couveuseafdeling van het land. Het ziekenhuis werd geopend in 1962, als geschenk van de Britten, die na een koloniale tijdperk uit het land vertrokken. De Engelse taal wordt nog steeds veel in het land gesproken. Het is een groot ziekenhuis waar ook mensen worden opgeleid. Tijdens het bezoek van Mariëtte Berbëe in mei 2007, viel het haar op, dat de meeste spullen waar men mee werkt, haar inziens, ooit donaties zijn geweest. Zo zijn er ook nog veel spullen daterend uit de begintijd. De couveuses die er staan, zijn er in alle soorten en maten. Zo waren er nog couveuses met draaimanchetten. Ook stond er een mooie transportcouveuse, die als gewone couveuse werd gebruikt, want er valt daar niets te transporteren.
De kinderen gaan of dood of als ze beter zijn met moeder mee naar huis,hoe klein ze ook nog zijn. Bij sommige couveuses, die het niet meer doen, hebben ze lampen in het onderstel aangebracht, waar ze warmte mee kunnen geven. Er zijn contactpunten voor zuurstof in de muur, maar veel te weinig. Dus maken ze van één slang meerdere slangen. Hier geven ze de baby´s dmv een snorretje zuurstof mee. Op de vraag, tijdens haar bezoek daar, wat ze doen als ze vol liggen, keken ze haar verbaasd aan. Ze liggen namelijk nooit vol, want er zijn geen uitwijkmogelijkheden, zoals hier in Nederland naar een ander ziekenhuis. Ze leggen de kindertjes dan gewoon op tafel. De moeders worden volledig ingezet bij de zorg. Verpleegkundige handelingen worden door verpleegkundigen verricht. ´s Avonds en ´s nachts is er soms maar één verpleegkundige aanwezig door personeelsgebrek. Vandaar werd het idee geboren om ze een paar maanden te ondersteunen. Ze zijn erg blij met vrijwilligsters en hebben soms vrijwilligsters uit Amerika. Bewakingsmonitoren zijn er niet aanwezig, dus elk paar ogen meer kan levensreddend zijn.
Eind februari 2008 is Mariëtte Berbée, samen met haar dochter Jorien, die op dat moment in haar 3e jaar van de opleiding verpleegkundige zat, naar Oeganda afgereisd en hebben daar een handje kunnen helpen. Het was een zeer indrukwekkende ervaring. Alle dagen stierven er kinderen, die soms met een simpele handeling gered konden worden. Wat voor hen soms ook erg frustrerend was, dat er dagen waren dat er geen medicijnen, handschoenen, spuiten etc. waren. En dan te weten dat er in Nederland zoveel wordt weggegooid. De meeste spullen in het ziekenhuis zijn afdankertjes van de Westerse wereld, waar ze erg blij mee zijn, maar wat vaak ook niet goed functioneert. De meeste couveuses werkten niet. Van het ziekenhuis, waar Mariëtte en Jorien werkten hadden zij, al de toezegging dat zij een aantal couveuses zouden krijgen, die vervangen zouden worden door nieuwere modellen.
Onze belevenissen van 2008 blijven nog even staan op de weblog Mariëtte & Jorien
In augustus 2010 zijn zij teruggegaan om 5 couveuses te brengen. Deze vervangende modellen heeft Mariëtte gekregen van het Medisch Centrum Alkmaar, waar zij werkzaam is op de neonatologie - afdeling. Het werken in een ziekenhuis in Oeganda heeft veel indruk op hen gemaakt. Wat hen het meeste roerde, was het feit dat de baby's het zo koud hadden. Een moeder is de beste warmtebron voor haar kind, maar als deze bij haar weggehaald wordt om medische redenen, is er geen andere warmtebron om het kindje te verwarmen. Ze worden geboren uit een moeder van 37°gr., maar zijn nat. Vaak is het enige wat de ouders mee hebben één doek, waar het kind direct na de geboorte nat in gewikkeld wordt. Luiers zijn er meestal ook niet, dus het kindje loost de urine/ontlasting in deze doek. Als zij de temperatuur opnam bij deze baby's, bleek dat ze vaak een temperatuur van 33°-34° graden hadden. En dan te bedenken, dat ze zich op eigen kracht moeten opwarmen naar 37°graden! Vandaar dat zij, behalve 5 goed werkende couveuses ook veel dekentjes en zelf genaaide doeken hebben meegenomen. Babykleertjes, hydrofiel luiers, om het kind direct na de geboorte af te drogen, ontbraken ook niet.
In 2010 hebben zij dichte couveuses gebracht, die door hun ziekenhuis ( MCA) vervangen zijn voor nieuwere modellen. Zij hebben deze zelf geïnstalleerd en er scholing over gegeven. Ook hebben zij veel dekentjes en afdroogluiers meegenomen Bovendien heeft de stichting 8 bewakingsmonitoren voor de hartactie en saturatie aangeschaft voor de Special Care Baby Unit. De artsen, verpleegkundigen en moeders waren blij verrast met de spullen en vele babykleertjes. De couveuses en monitoren zijn geïnstalleerd en de werking ervan uitgelegd aan het personeel. De meegebrachte pampers en knuffels zijn naar de kinderafdeling gegaan. Met de vele meegebrachte baby- en kinderkleding hebben Jorien en Mariëtte in een dorpje in het binnenland van Oeganda een kledingmarkt gehouden. Op het advies van een Oegandese vrouw hebben zij voor elk kledingstuk een klein bedragje gevraagd. Hierdoor stimuleer je de zelfredzaamheid van de mensen. Door alles voor niets weg te geven, maak je de mensen hebberig en lui. Deze kledingmarkt was een groot succes!
In 2011 is er weer een vracht richting Oeganda gegaan. Deze keer met oa wiegjes, baby- en kinderkleding.
Via de website Jet in Oeganda kun je dit project nog bekijken.